Srpanj 2018

Sveta misa u crkvi Gospe od Anđela

U četvrtak, 2. kolovoza,  u 8:30h služit će se sveta misa u crkvi Gospe od Anđela u Verigama. Svetu misu predslavit će don Dražen Kraljić.

Share/Save

Polaznici hrvatske nastave sudjelovali u 26. po redu Maloj školi hrvatskoga jezika i kulture u Novom Vinodolskom

Od 16. - 27. srpnja održala se 26. po redu Mala škola hrvatskoga jezika i kulture, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Program škole svake godine odvija se u Domu Crvenoga križa grada Zagreba u Novom Vinodolskom. Ovaj grad bogate kulturne prošlosti već je dugi niz godina domaćin Maloj školi kojoj je temeljni cilj da djeca koja žive izvan Hrvatske unaprijede svoje znanje hrvatskoga jezika te upoznaju kulturnu i prirodnu baštinu kraja u kojem borave i, općenito, Republike Hrvatske.

Share/Save

Posjet direktora Fonda za manjine HNV-u

Jučer je u posjetu Hrvatskome nacionalnom vijeću Crne Gore boravilo izaslanstvo Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore na čelu s direktorom Fonda Safetom Kurtagićem.

Share/Save

Proslavljen blagdan sv. Ane u Đurićima

Povodom blagdana sv. Ane, zaštitnice Župe Đurići, jučer je u Župnoj crkvi održana svečana koncelebrirana sveta misa.

Share/Save

Posebna upisna kvota za studij na Sveučilištu u Zagrebu

Na inicijativu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a sukladno zaključku s III. Plenarne sjednice Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske održane 10. prosinca 2016. u Vukovaru, Senat Sveučilišta u Zagrebu je na 9. redovitoj sjednici u 349. akademskoj godini (2017./2018.) održanoj 13. ožujka 2018., u sklopu Odluke o upisnim kvotama za upis studenata u I. godinu preddiplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija na Sveučilištu u Zagrebu u ak. god. 2018./2019. donio posebnu upisnu kvotu za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Share/Save

Sveti Joakim i Ana – roditelji Blažene Djevice Marije

www.bitno.net:

Sveti Joakim i Ana su kršćanski sveci, supružnici, roditelji Blažene Djevice Marije. Spomendan im je u Katoličkoj crkvi 26. srpnja.

Sv. Joakim i Ana ne spominju se u Svetom pismu, ali ih zato susrećemo u apokrifnom spisu iz 2. st. pod naslovom Protoevanđelje sv. Jakova.

Share/Save

Blagdan sv. Ane u Župi Đurići

Povodom blagdan sv. Ane, zaštitnice Župe Đurići, svete mise bit će održane u četvrtak, 26.7., prema sljedećem rasporedu: u 8 sati u Gornjoj crkvi i u 10 sati u Župnoj crkvi.

U 19 sati svečana koncelebrirana sveta misa također u Župnoj crkvi. Večernju svetu misu predslavi don Mato Karamatić, svećenik Dubrovačke biskupije i župnik iz Cavtata, a liturgijskim pjevanjem ravna Župni zbor sv. Nikole iz Cavtata.

Izvor: Radio Dux

Share/Save

Mislav Matišić: Boki s ljubavlju

Na poziv Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Mislav Matišić, geograf i povjesničar, kao i predsjednik Udruge Karašicka Republika, boravio je proteklih dana u Boki kotorskoj.

Tom prigodom, prisustvovao je i tradicionalnoj manifestaciji Fašinada u Perastu, gdje je kamen iz Baranje bacio kraj otoka Gospe od Škrpjela te na taj način simbolično povezao Slavoniju i Boku.

U razgovoru nam je približio rad spomenute Udruge, kao i dojmove svog boravka u Boki. Više poslušajte u audio zapisu.

Share/Save

Učenici nastave hrvatskoga jezika i kulture u Novom Vinodolskom promoviraju Tivat i Kotor

U Novome Vinodolskom 16. srpnja započela je 26. po redu Mala škola hrvatskoga jezika i kulture, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.

Cilj projekta  je da djeca koja žive izvan Republike Hrvatske unaprijede svoje znanje na polju kulture, jezika i kulturne baštine.

Share/Save

Fašinada održana po 567. put

Jučer, u smiraj dana, u peraškom akvatoriju održala  se jedna od višestoljetnih tradicija koja krasi drevni grad Perast. Fašinada, običaj kada brojni sudionici, muškarci, u konvoju okićenih barki kreću od Pošova, uz perašku obalu sve do najljepšeg otočića na Jadranu, kako bi bacanjem kamena dali doprinos očuvanju statike otoka. Na taj dan 1452. godine braća Mortešić su na hridi u moru ispred Perasta pronašli ikonu Bogorodice. Peraštani su poslije ovog događaja počeli gradnju otoka i crkve na hridi, nasipajući kamenje i potapajući brodove kako bi sagradili otok.

Share/Save

Pjesničko - glazbena večer Marina Čaveliša u Žuljani

www.dulist.hr: 

U Žuljani na Pelješcu održana je proteklog petka, 21. srpnja, pjesničko glazbena večer ‘More nije voda…’.

Share/Save

Predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore sudionici projekta Eco Heritage Task Force u organizaciji Hrvatske matice iseljenika

Mlade suradnice i predstavnice Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Marina i Tamara Bogdanović, sudionice su ovogodišnjeg projekta Eco Heritage Task Force u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.

Share/Save

SRPANJSKA MATICA

www.matis.hr:

U novoj Matici naći ćete i članke o Danu otvorenih vrata Predsjednice RH za iseljenike, o Trećem iseljeničkom kongresu održanom u Osijeku, o 6. Europskom prvenstvu nogometnih klubova izvan domovine…

Share/Save

U NOVOM VINODOLSKOM ZAPOČELA MALA ŠKOLA HRVATSKOGA JEZIKA

www.matis.hr: 

U Novome Vinodolskom, primorskom ljetovalištu bogate kulturne prošlosti, 16. srpnja započela je 26. po redu Mala škola hrvatskoga jezika i kulture, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.

Share/Save

20. ROĐENDAN MATIČINA STVARANJA KAZALIŠTA

www.matis.hr:

Stvaranje kazališta, kao i proteklih godina vodila je redateljica iz Zagreba Nina Kleflin. Kazališni amateri pod stručnim vodstvom redateljice u završnici su imali tzv. pokazni sat – izvođenje Brešanovova komada Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja. Osobito su se talentom izdvojili student iz Kotora Antonio Grgurović i Ivana Džojić iz Orašja

Share/Save

Stranice