Veljača 2019

Predsjednica Republike Hrvatske gđa. Kolinda Grabar Kitarović posjetila Hrvatsku bratovštinu Bokeljska mornarica 809 u Rijeci

http://bokeljska-mornarica.hr:

Predsjednica Republike Hrvatske gđa. Kolinda Grabar Kitarović dana 28.02.2019.g. iskazala je čast svojim posjetom te dala podršku i poticaj daljnjem djelovanju Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809.

Share/Save

Predstavnici hrvatske nacionalne manjine u emisiji „Globalna Hrvatska“

Priču iz Boke kotorske novinara Boža Vodopije, koji je razgovarao s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori  pogledajte u televizijskoj emisiji Globalna Hrvatska, emitiranoj 22. veljače.

www.glashrvatske.hrt.hr

Share/Save

U ugodnom razgovoru s multitalentiranim Ivanom Vojnićem

Radio Dux:

"On ima šest i pol godina, a već se bavi recitacijama, manekenstvom, vodi dječje emisije, član je Dječjeg saveza Tivta, pohađa Školu za talente, a od nedavno je počeo i pjevati. Naime, Ivan Vojnić, učenik Osnovne škole „Drago Milović“ iz Tivta, sudjelovao je na Festivalu „Zlatna pahulja“ u Rožajama, gdje je osvojio drugu nagradu za pjesmu „Da ja rodim roditelje“, koju je, po tekstu Dragana Radulovića, komponirao Frenki Bogićević. Gdje će imati sljedeće nastupe, kao i što voli raditi u slobodno vrijeme poslušajte u emisiji „Tragom Hrvata Boke i događaja“."

Share/Save

Kultura sjećanja: “Kotorski misal”

Njegova priča počinje još u XII. stoljeću, obuhvaćajući vrijeme njegovog  postanka,  ali i vrijeme njegove vijugave putanje lutanja, s konačnim ishodištem u Berlinu gdje odaje potvrdu svog postojanja. O njegovom životu, naša publika je saznala jedne prijatne večeri u kolovozu 2018. godine. Naime, u srednjevjekovnom kompleksu Buća-Luković, u sklopu festivala “Purgatorije”, bio je prikazan dokumentarni film “Kotorski misal”, koji govori o jednom o najstarijih rukopisa s naših prostora.

Share/Save

„Kotorski gardelini“ nastupaju u Zadru

Na 11. Festivalu dječjih klapa, koji će 17. svibnja 2019. biti održan u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru, nastupit će i „Kotorski gardelini“. Početak je u 19 sati.

Na Festivalu će se predstaviti i:

Kategorija do 14 godina

1) GARDELIN, Selca (Brač) / voditelj: Josip Tomasović

Tulipan, jorgovan (narodna / obrada: Lj. S. Delmata)

Lipo ti je živit u Morkanu (narodna / obrada: Lj. S. Delmata)

2) DOBRI, Split / voditeljica: Karmen Širović

Tri divojke (narodna / obrada: K. Širović)

Share/Save

Susret katoličkih svećenika u Kotoru

Katolički svećenici posjetili su danas katedralu sv. Tripuna u Kotoru, gdje su slaviti svetu misu u zajedništvu s kotorskim biskupom mons. Ilijom Janjićem. Svećenici sudjeluju na 13. Europskom prvenstvu katoličkih svećenika u malom nogometu (futsalu), koje se igra u Baru i Ulcinju te su ovom prigodom posjetili i Boku kotorsku.

Share/Save

Jelena Bujišić u Bokobranu

Gošća ove emisije, direktorica JU Muzeja i galerije Tivat u Tivtu, magistra povijesti i teorije moderne i suvremene umjetnosti Jelena Bujišić približava aktivnosti te važne tivatske kulturne ustanove kojom rukovodi, strategiju galerijskog programa, trenutnu obnovu i opremanje građevine – galerije. Zatim približava svoj pogled na likovnost, bokokotorsku i hrvatsku baštinu.

Audiozapis emisije je u nastavku

Audio:
Bokobran - 27.2.2019.

Share/Save

Priopćenje HGI-ja

Hrvatska građanska inicijativa – HGI, održala je sjednicu Središnjeg odbora pod predsjedavanjem v.d. predsjednika Josipa Gržetića. Dogovorene su dalje aktivnosti u vezi pripreme Vanrednog sabora i odlučeno je da se on održi u Tivtu.

Share/Save

Savjet Vlade RH za Hrvate izvan RH predlaže 22. kolovoza za Dan Hrvata izvan RH

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske: 

Drage Hrvatice i Hrvati izvan Domovine,

Savjet Vlade RH za Hrvate izvan RH predložio je da se spomendan Blažene Djevice Marije Kraljice Hrvata, 22. kolovoza, proglasi Danom Hrvata izvan RH.

U tijeku je e-savjetovanje te vas i ovim putem pozivamo da svojim mišljenjima doprinesete kvalitetnoj javnoj raspravi.

Share/Save

MJESEC HRVATSKOGA JEZIKA

www.matis.hr:

Upravo je Međunarodni dan materinskoga jezika 21. veljače uzet kao početak Mjeseca hrvatskoga jezika, a završetak je 17. ožujka, na dan objave ‘Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika’ iz 1967. godine. Hrvatski je sabor 1997. godine utemeljio Dane hrvatskoga jezika koji traju od 11. do 17. ožujka. Tako Mjesec hrvatskoga jezika logično zaokružuje priču

Share/Save

Međunarodni dan materinskoga jezika

Radio Dux: U današnjoj emisiji Mladi Hrvati Boke naglasak je stavljen na važnost unaprjeđivanja, učenja i razvoja materinskoga jezika te njegovanja jezične i kulturne različitosti.

Share/Save

NOVI BROJ HRVATSKOG GLASNIKA

Iz štampe je izašao novi 163. broj „Hrvatskog glasnika", glasila Hrvata Crne Gore.

U prvom ovogodišnjem broju donosimo dio božićne i novogodišnje atmosfere, lijepu priču o Lodama i Festivalu knjige, intervju sa direktorom Opšte bolnice Kotor, prim.dr.Ivanom Ilićem, direktorica Istorijskog arhiva Snežana Pejović priča o Arhivu i stanju u kojem se ta institucija trenutno nalazi, a Marija Mihaliček osvrnula se na sječu i rušenje stabala.

Share/Save

Stranice