Srpanj 2019

Čestitka veleposlanika Grubišića novoizabranom predsjedniku HGI-ja

U cijelosti vam prenosimo čestitku veleposlanika RH u Crnoj Gori Veselka Grubišića novoizabranom predsjedniku Hrvatske građanske inicijative Adrijanu Vuksanoviću.

"Uvaženi gospodine predsjedniče,

Share/Save

Adrijan Vuksanović – novi predsjednik Hrvatske građanske inicijative

Na V. izbornom Saboru Hrvatske građanske inicijative, koji je danas održan u Multimedijalnoj dvorani Općine Tivat, za novog predsjednika stranke izabran je Adrijan Vuksanović, sadašnji zastupnik HGI-ja u Skupštini Crne Gore.

Share/Save

Održan V. izborni Sabor HGI-ja

Peti izborni Sabor Hrvatske građanske inicijative održan je danas u Multimedijalnoj dvorani Općine Tivat. Sabor je počeo intoniranjem himni Crne Gore i Hrvatske te minutom šutnje za preminule članove i simpatizere stranke.

Share/Save

Sveti Joakim i Ana – roditelji Blažene Djevice Marije

Sveti Joakim i Ana su kršćanski sveci, supružnici, roditelji Blažene Djevice Marije. Spomendan im je u Katoličkoj Crkvi 26. srpnja. Sv. Joakim i Ana ne spominju se u Svetom pismu, ali ih zato susrećemo u apokrifnom spisu iz 2. st. pod naslovom Protoevanđelje sv. Jakova. Prema tom apokrifnom spisu, Joakim i Ana nisu mogli imati djece pa su molili Boga da im udijeli taj dar. Joakim je kao bogat čovjek svoje prihode dijelio na dva dijela. Jedan dio je davao narodu, a drugi dio je prikazivao Gospodinu kao žrtvu.

Share/Save

Pedeseta obljetnica od ulaska Kotorske biskupije u sastav Splitske crkvene pokrajine

„U subotu 27. srpnja 2019 god. navršava se 50 god. od kada je Kotorska biskupija ušla u sastav Splitske crkvene pokrajine. To je odlučeno Papinskom bulom i Dekretom o osnivanju Nadbiskupije splitsko-makarske i nove crkvene pokrajine od 27. srpnja 1969. Sveta Stolica je tada uspostavila dvije nove crkvene pokrajine na hrvatskom jezičnom području i to: riječku i splitsku.

Share/Save

Blagdan sv. Ane u Đurićima

Na blagdan sv. Ane, zaštitnice župe Đurići (Kamenari), svete mise bit će u petak 26.7., prema sljedećem rasporedu: u 7 sati u Gornjoj crkvi sv. Ane; u 9 sati u Župnoj crkvi sv. Ane i svečana koncelebrirana sveta misa u 19 sati u Župnoj crkvi sv. Ane, koju predslavi don Ivan Čapalija, svećenik Barske nadbiskupije. Pjevat će zbor Sv. Mateja iz Dobrote.

http://www.zupa-svana.com/o-zupi/o-svetoj-ani:

Share/Save

IZAŠAO SRPANJSKI BROJ ČASOPISA MATICA

www.matis.hr:

Upravo je iz tiska izišao novi broj časopisa “Matica”. Naslovnicu  srpanjskog  izdanja mjesečnika “Matica” posvećenog otoku Korčuli, krasi krajolik s rijeke Korane u počast 440. godišnjici osnutka grada Karlovca.

Uz stalne rubrike, te teme iz podružnica Vukovar, Pula, Split i Dubrovnik “Matica” donosi prikaze najrazličitijih događanja i aktivnosti u kojima su  prisutni Hrvatska matica iseljenika i hrvatsko iseljeništvo.

Share/Save

Adio, Majo!

Radio Dux:

Danas je na sceni Atrija Buća u Tivtu održan komemorativni skup u čast naše Bokeljke, pjesnikinje, umjetnice Maje Perfiljeve.

Share/Save

Komemorativni skup u čast Maje Perfiljeve

Komemorativni skup povodom smrti pjesnikinje Maje Perfiljeve bit će održan u četvrtak, 18. 7., u Atriju ljetnikovca Buća u Tivtu, s početkom u 11 sati.

Vječna duša dobrotom okićena - Maja Grgurović u znak sjećanja: 

Share/Save

Poglavlje 8 otvaramo do kraja godine

Dnevni list Pobjeda:

U cijelosti vam prenosimo intervju sa zastupnikom Hrvatske građanske inicijative u Skupštini Crne Gore Adrijanom Vuksanovićem, koji je izašao u Dnevnom listu "Pobjeda".

Share/Save

Biskup Janjić proslavio zlatni svećenički jubilej

Molitvom i pjesmom u svetištu Gospe od Škrpjela, biskup Janjić je zajedno s biskupima Splitsko-Makarske metropolije, Bara i Skadra, svećenicima, redovnicama i vjernim pukom, u subotu, 13. srpnja 2019. iskazao svoju zahvalu Bogu i Gospi za 50 godina svećeničke službe. Nakon zajedničkog molitvenog programa, prigodnu riječ uputio je don Anton Belan, generalni vikar i kotorski župnik: „Ako je katedrala ‘mater et caput’ – majka i glava, Škrpjelsko je svetište srce naše biskupije“.

Share/Save

Potpisani ugovori o dodjeli financijske potpore

Temeljem provedenog Javnog natječaja za prijavu programa i projekata organizacija hrvatske nacionalne manjine u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2019. godinu, objavljenog na službenoj stranici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i prijedloga Povjerenstva Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske za dodjelu financijske potpore programima i projektima Hrvata izvan Republike Hrvatske, donijeta je Odluka o dodjeli financijskih sredstava programima i projektima organizacija hrvatske nacionalne manjine za 2019. godinu.

Share/Save

Čestitka HGI – ja povodom Dana državnosti Crne Gore

Svim građanima i građankama Crne Gore  Hrvatska građanska inicijativa želi uputiti čestitku  povodom sutrašnjeg Dana državnosti Crne Gore, sa željom da i dalje zajednički sudjelujemo u njenom napretku.
Hrvatska građanska inicijativa zalagat će se i ubuduće da zajedničkim snagama radimo na boljitku svih građana ove države.

Share/Save

Predlogom Vučinović Vlada opredijelila 50.000 eura Ulcinju

www.gov.me: 

Vlada Crne Gore je, na predlog ministarke Marije Vučinović opredijelila 50.000 € urgentne pomoci, za opštini Ulcinj, koja je pogodjena jakim nevremenom.

Prethodno, Vučinović se, danas, sastala sa predsjednikom Opštine Ulcinj, Ljorom Nrekićem i njegovim saradnicima, kako bi se informisala o posljedicama i štetama uzrokovanim jakim nevremenom, koje je preksinoć, pogodilo tu opštinu.

Predsjednik Opštine je tom prilikom kazao da je, prema procjeni nadležnih službi, iznos nastale štete million i 245 hiljada eura.

Share/Save

Stranice