Rujan 2019

Čestitka Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore povodom Roš Hašane

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Zvonimir Deković, uputio je čestitku u ime Vijeća koju prenosimo u cjelosti:

Share/Save

Zagrebačka kiparica Marina Stoponja o ljubavi prema kamenu i mramoru

U organizaciji OJU ,,Muzeji“ Kotor izložba skulptura „Duh života“, zagrebačke kiparice Marine Stoponje, prezentirana je u kolovozu u crkvi svetog Pavla u Kotoru. Izložba je dijelom financirana sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Autorica skulptura, kiparica Marina Stoponja, predstavila je svoja djela naglasivši kako kroz svaki predmet izražava svoje viđenje svijeta. Nedavno je svoja djela predstavila i u Petrovcu te na taj način obogatila kulturni program interesantnim skulpturama.  Gostujući na Radiju Dux objasnila nam je svoju ljubav tj. fasciniranost kamenom i mramorom.

Share/Save

O Trećem forumu pripadnika hrvatskih manjina

Treći forum mladih pripadnika hrvatskih manjina organizirali su proteklog vikenda  Hrvatska matica iseljenika i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore. Tema Foruma mladih bile  su dileme vezane za identitet pripadnika hrvatskih manjinskih skupina.

Share/Save

Lada Kanajet Šimić o izložbi „Igračka u srcu“

Multimedijalnu izložba likovnih, fotografskih, video i literarnih pobjedničkih radova djece i mladih iz hrvatskih zajednica u svijetu te radova škola iz Hrvatske „Igračka u srcu“ otvorena je proteklog petka u Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i Hrvatske matice iseljenike. Nakon otvorenja izložbe, za učenike hrvatske nastave u Crnoj Gori organizirana je radionica izrade igračke s motivima hrvatske tradicijske baštine.

Share/Save

Hrvatska nastava u Crnoj Gori proslavila 15. obljetnicu

Sinoć je na Maloj sceni DTV Partizan u Tivtu održan važan jubilej  - 15 godina hrvatske nastave u Crnoj Gori. Program je počeo himnom Hrvatske,  koju je otpjevala talentirana Doris Deković. Nastavnica Brankica Vrbat podsjetila nas je na sami početak hrvatske nastave te na prve korake ovog hvalevrijednog projekta. Učenici hrvatske nastave su priredili bogat program, a prikazan je i zanimljiv film o hrvatskoj nastavi i mnogobrojnim putovanjima.

Share/Save

LENKA BLEHOVA ČELEBIĆ GOVORI ZA "ART VIJESTI"

Kotorski misal Svetog Jakova od Lođe nastao je u prvoj polovini XII vijeka, spomenik je nulte kategorije dalmatinsko - dukljanske katoličke tradicije i savremenik je kotorske katedrale. Pisan je karakterističnim pismom sa kraja XII vijeka, beneventanom, sa karakterističnom uglastom grafikom slova, ukrasnim i dekorativnim elementima kod inicijala. Rukopis je obogaćen i slikovnim prikazom Svetog Tripuna.

Share/Save

Večer „Sjećanje“ na Krsta Kika Tomičića

Kulturno -  zavičajno udruženje „Napredak“ u Gornjoj Lastvi, u Domu kulture Ilija Marković, priredilo  je reviju  filmova Foto kino kluba „Mladost“ Gornja i Donja Lastva. U ime domaćina na početku večeri nazočne je pozdravio Zoran Nikolić.

Share/Save

"Kultura i identitet hrvatske nacionalne manjine"

U prostorijama Omladinskog centra, u Podgorici, održano je predavanje  pod nazivom ,,Kultura i identitet hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori'', za deset polaznika Škole multikulturalnosti i interkulturalnosti, a koju partneski sprovode Institut za socijalnu i obrazovnu politiku i Savjet za implementaciju omladinske politike. Predavač je bio Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative i zastupnik u Skupštini Crne Gore.

Share/Save

IGRAČKA U SRCU- U LASTVI OTVORENA IZLOŽBA INSPIRISANA HRVATSKOM TRADICIJSKOM KULTUROM

Radio Tivat:

U Domu kulture Josip Marković u Donjoj Lastvi večeras je otvorena multimedijalna izložba dječjih radova naslovljena IGRAČKA U SRCU inspirisana hrvatskom tradicijskom kulturom, kako se zove i program međunarodne saradnje ove institucije sa Hrvatskom školom Boston i Zakladom hrvatskih studija Sydney.

Share/Save

Otvorena izložba „Igračka u srcu“ u Donjoj Lastvi

Multimedijalnu izložba likovnih, fotografskih, video i literarnih pobjedničkih radova djece i mladih iz hrvatskih zajednica u svijetu te radova škola iz Hrvatske „Igračka u srcu“ otvorena je sinoć u Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i Hrvatske matice iseljenike.

Nazočnima se obratila Lada Kanajet Šimić, koja je predstavila projekt, a predsjednik HNV-a Zvonimir Deković uputio je pohvale učenicima hrvatske nastave u Crnoj Gori.

Share/Save

Promocija knjige putopisa „Prošlost živi život“ u Kotoru

Promocija knjige putopisa „Prošlost živi život“, autora Tomislava Toma Grgurevića, u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Boki kotorskoj, bit će održana u ponedjeljak, 30. rujna, s početkom u 19 sati u Galeriji solidarnosti u Kotoru.

Na promociji će govoriti: Dragan Mitrov Đurović, Marija Starčević, Jasmina Bajo i Marija Mihaliček.

Projekt je podržan od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Share/Save

OO HGI Kotor - O sigurnosti u prometu

Na XXX Sjednici Skupštine Općine Kotor koja je zakazana za ponedeljak, 30. rujna, na dnevnom redu je i Nacrt odluke o reguliranju saobraćaja na teritoriji Općine Kotor.

Ovom Odlukom regulira se cestovni promet u Kotoru, donose pravila i propisi, te daju osnovni uvjeti koji bi trebali imati kvalitetniji pomak u odnosu na postojeće stanje.

Share/Save

Hrvatsko-crnogorska međuparlamentarna skupina prijateljstva u službenom posjetu Crnoj Gori

www.sabor.hr: 

Tivat – Voditelj Hrvatsko-crnogorske međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatskoga sabora Branko Bačić te članovi Skupine Domagoj Ivan Milošević i Damir Mateljan borave u službenom posjetu Crnoj Gori.

Share/Save

O posjetu izaslanstva Hrvatsko-crnogorske međuparlamentarne skupine prijateljstva

Dvadeset trećeg rujna Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore  posjetilo je izaslanstvo Hrvatsko-crnogorske međuparlamentarne skupine prijateljstva: voditelj Skupine prijateljstva Branko Bačić, predsjednik Odbora za europske poslove Ivan Domagoj Milošević i potpredsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Damir Mateljan.

Tom prigodom, učenicima hrvatske nastave u Tivtu i Kotoru, koji u subotu proslavljaju 15. obljetnicu, donirano je 55 tablet računara. Također, donirana je i kamera za Radio Dux.

Više o svemu pogledajte u prilogu HRT-a.

 

Share/Save

Održani sastanci sa Grupom prijateljstva Hrvatskog sabora

www.skupstina.me: 

Nastavak unapređenja parlamentarnih odnosa Crne Gore i Republike Hrvatske

Grupa prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Hrvatskim saborom predvođena potpredsjednikom Branimirom Gvozdenovićem održala je sastanak sa Grupom prijateljstva Hrvatskog sabora sa Crnom Gorom na čelu sa Brankom Bačićem.  

Share/Save

Stranice