Veljača 2020

Amatersko kazalište HNV – a na Danima hrvatskog pučkog teatra

Dani  hrvatskog pučkog teatra održat će se  28. i 29. veljače u Hrvatskom seljačkom domu u Hercegovcu u Moslavini. Na svečanom otvaranju u petak,  28.2.,  u 18.00 sati uz pokrovitelje i visoke uzvanike, u ime suorganizatora obratit će se i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika prof. Mijo Marić. Organizator festivala je udruga Hrvatska čitaonica na čelu s predsjednicom Zrinkom Cjetojević. Nastupit će amaterske kazalište skupine iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Njemačke i Hrvatske.

Share/Save

Amatersko kazalište HNV-a oduševilo izvedbom predstave

Amatersko kazalište Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore sinoć je oduševilo nazočne izvedbom predstave „Nasljeđujmo to načelo što daše nama djedovi" , koja je odigrana u Velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat.

Talentirani i uigrani mladi glumci, uvijek besprijekorni članovi Folklornog ansambla „Nikola Đurković“, bokeški dijalekt, dalmatinska glazba – sve je to doprinijelo da predstava bude uspješna i sjajno prihvaćena od strane publike.

Share/Save

Poziv na 26. Dane hrvatskog pučkog teatra

Hrvatska matica iseljenika objavljuje poziv:
"Pozivamo vas na 26. Dane hrvatskog pučkog teatra koji se održavaju 28. i 29. veljače od 18.00 do 22.00 sata u Hrvatskom seljačkom domu u Hercegovcu u Moslavini. Na svečanom otvaranju u petak 28.2.2020. u 18.00 sati uz pokrovitelje i visoke uzvanike, u ime suorganizatora obratit će se i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika prof. Mijo Marić. Organizator festivala je udruga Hrvatska čitaonica na čelu s predsjednicom Zrinkom Cjetojević.

Share/Save

Pomjeranje ljudskih granica Dejana Miloševića

U Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi danas je održan doček Dejana Miloševića, koji se bos popeo na Kilimandžaro te time postao prvi Europljanin koji je to uradio, uz sportsku potporu i pratnju velikog sportaša Sveta Dekovića i Dejana Vukšića.

Ispred medijskih sponzora, sve one koji su došli podržati naše avanturiste pozdravio je Dragan Popadić, direktor Radio Tivta, koji je istakao značaj ovog poduhvata, koji je nosio naziv “Mission Barefoot Kilimanjaro 2020”.

Share/Save

Čestitka HGI-ja predsjedniku Milanoviću

Prenosimo čestitku HGI-ja predsjedniku Milanoviću:

Poštovani gospodine Milanović,

Share/Save

Dijana Milošević o premijeri predstave „Nasljeđujmo to načelo što daše nama djedovi"

Radio Dux:

U današnjoj emisiji „Tragom Hrvata Boke i događaja“ poslušajte razgovor s voditeljicom amaterskog kazališta Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Dijanom Milošević. Sutra, 19.2., bit će odigrana premijera kazališne predstave „Nasljeđujmo to načelo što daše nama djedovi", u Velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat, s početkom u 20 sati.

Share/Save

Povijesni poduhvat Dejana Miloševića

Članovi Avanturističkog kluba K4 i Kyokushinkai kluba Tivat, Dejan Milošević i Sveto Deković iz Tivta i njihov prijatelj Dejan Vukšić iz Kotora uspješno su izveli ekspediciju pod nazivom “Mission Barefoot Kilimanjaro 2020”.

Share/Save

Mladi Hrvati Boke o Hajduku

Radio Dux:

Današnja emisija posvećena je nogometnom klubu Hajduk. Ovaj klub najveće je sportsko društvo u Splitu i jedno od većih u Hrvatskoj. Hajduk su, u praškoj pivnici 1911. godine, osnovali splitski studenti, a prije dva dana klub je proslavio 109. rođendan.

Mladi Hrvati Boke u emisiji će Vam reći sve o povijesti Hajduka, njegovim simbolima, navijačkoj skupini Torcidi te zašto je za navijače Hajduk i religija i ideologija.

''Krepat moredu svi kralji i carevi, ma Ajduk će ostat!"

Share/Save

Premijera kazališne predstave „Nasljeđujemo to načelo što daše nama djedovi“ u Tivtu

Premijera predstave „Nasljeđujmo to načelo što daše nama djedovi“
Amatersko kazalište Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore vas poziva na premijeru kazališne predstave "Nasljeđujmo to načelo što daše nama djedovi".
Premijera će se održati u velikoj Sali Centra za kulturu Tivat, u srijedu, 19. 02. 2020. godine s početkom u 20 sati.
Predstava "Nasljeđujmo to načelo što daše nama djedovi„ se realizira pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i Centra za kulturu Tivat.

Share/Save

Veliki razgovor s čovjekom koji u Hrvatskoj realizira najvažniju temu Franjina pontifikata

www.bitno.net:

“Ne možemo se baviti ekološkim pitanjima, a da se istovremeno ne pitamo o odnosu prema čovjeku i Bogu. Za takvo nam tumačenje papa Franjo daje najviši legitimitet obzirom na to da je za govor o tome odabrao encikliku, što znači da bi važnija od toga bila samo dogmatska izjava. Dakle, u Katoličkoj Crkvi bavljenje ekološkim pitanjima je bavljenje pitanjima vjere jer je odnos prema okolišu povezan s odnosom s drugim čovjekom i Bogom”, govori doc. dr. sc. Zoran Turza.

Share/Save

Predstavljen Matičin ljetopis

U Hrvatskoj matici iseljenika predstavljen je 12. veljače Hrvatski iseljenički zbornik 2020. Zbornik su predstavili: ravnatelj HMI-ja prof. Mijo Marić, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar prof. dr. sc. Željko Holjevac, izv. prof. dr. sc. Marijeta Rajković Iveta s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te urednica Vesna Kukavica. Promociju je vodila urednica časopisa Matica Ljerka Galic. Glazbeni okvir promociji dao je diplomant iz Graza, rodom iz Brčkog, tenor Mario Filipović.

Share/Save

Grubišić: Cilj svih nas je da CG bude spremna za EU

Crna Gora je lider u europskim integracijama, a cilj svih je da bude spremna za članstvo u EU do kraja mandata sadašnjeg komesara za proširenje Olivera Varheljija, kazao je Veselko Grubišić, veleposlanik Hrvatske, zemlje koja trenutno predsjedava Savjetu EU.

Predstavljajući prioritete hrvatskog predsjedavanja Savjetu EU, on je kazao da se nada da će Crna Gora prevazići situaciju u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, kako bi svi dijelovi društva mogli doprinijeti ubrzanju europskog puta države.

Share/Save

Likovno – pjesnička večer povodom Valentinova

Povodom Valentinova, Zajednica Hrvata i prijatelja – Crna Gora i Organizacija žena Podgorice priređuju likovno – pjesničku večer „Stih, cvijet, ljubav“,  u četvrtak, 13. 2., s početkom u  19 sati, na Trgu Božane Vučinić 39, u Podgorici. 

Sudjeluju pjesnici: Vjera Bojanić, Momir Dragović, Marin Čaveliš, Koraljka Nikčević, Anita Šimurina i  Vesna Oborina.

Slike izlaže Vesna Oborina.

Share/Save

Stranice