Ožujak 2020

Donacija HGI-ja

Hrvatska građanska inicijativa donirala je danas 300 eura Crvenom križu Kotor, a isti toliki iznos i Crvenom križu Tivat za pomoć u novonastaloj situaciji.
Također, HGI je nedavno donirao sredstva Općoj bolnici Kotor za nabavku respiratora neophodnih u borbi protiv koronavirusa.
Hrvatska građanska inicijativa je uvijek spremna za sudjelovanje i pružanje pomoći tamo gdje je ona najpotrebnija, posebice u trenutačnoj situaciji kad je jedinstvo i međusobna pomoć uvjet borbe za svaki ljudski život. 

Share/Save

Poruka državnog tajnika Hrvatima izvan domovine tijekom pandemije koronavirusa

Zbog koronavirusa svi se moramo privremeno fizički razdvojiti da bismo ostali zajedno. Hrvati izvan Hrvatske svjesni su da fizička i prostorna udaljenost ne oslabljuje ni hrvatski duh, ni hrvatsko zajedništvo. Uvijek ostajemo jedno.
Drage moje Hrvatice i Hrvati diljem svijeta,

Share/Save

930 godina Barske nadbiskupije

U trenutku objave ovog teksta najprije moramo ustvrditi da njegov naslov ne odražava činjenično stanje jer od početka tekuće godine već brojimo 931 godinu Barske nadbiskupije. No, premda su tri barske domicilne udruge (HKD „Sv. Jeronim“, Zupci production i Šestani) Nadbiskupskomu ordinarijatu Bar čestitale obljetnicu još 8. siječnja 2019., dakle, upravo na dan koji historiografija uzima kao trenutak uzdignuća dotadašnje Barske biskupije u nadbiskupiju i metropoliju, mjesna je Crkva taj događaj odlučila obilježiti tek posljednjih dana prošle godine, točnije 28. prosinca 2019.

Share/Save

Adrijan Vuksanović – pjesnik slutnje i neizgovorenih riječi

U poeziji je najteže pronaći svoj stil, originalan, prepoznatljiv, drugačiji.  To je uspjelo tivatskom pjesniku Adrijanu Vuksanoviću koji se predstavlja sa zbirkom “Dvije trećine”. Te stihove ja bih definisao kao  misaono erotske i misaono religiozne. Sebe je izrazio interpunkcijom i rimskim brojevima, a branio se gramatikom. Poslušnik njenih pokreta strijepi pred njenim odlaganjem od koje je napravila umjetnost. Vodeći ga u nepoznate kretnje i od sjenki pravi smisao. On neumorno presipa sebe u mračnu kocku njene sobe.

Share/Save

Zajedno u borbi protiv koronavirusa

U cijelosti vam prenosimo intervjuu s veleposlanikom Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselkom Grubišićem za novine „Politika“.

1.U trenucima kad se cijeli svijet bori protiv virusa corona kakva je, po Vašem sudu, saradnja između zemalja regiona? Da li je ta zarazna bolest pomogla da se prevaziđu neke razlike  među zemljama regiona?

Share/Save

Ksenija Stanković – Čast mi je igrati ulogu vile Alkime

Radio Dux:

Proteklog mjeseca Amatersko kazalište Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore premijerno je odigralo predstavu „Nasljeđujemo to načelo što daše nama djedovi", u Velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat. Predstava se realizirala pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i Centra za kulturu Tivat.

Share/Save

Kultura sjećanja: Nevjerojatna snaga ljubavi u knjizi Olge Brajnović

Marija Saičić, povjesničarka umjetnosti:
"S obzirom na novonastalu zdravstvenu situaciju i apel koji se ovih dana često može čuti i pročitati kako u medijima tako i na društvenim mrežama, u periodu samoizolacije idealna je prilika da vrijeme provedemo čitajući, i samim tim damo šansu domaćim autorima i naslovima. #ostanidoma

“Veličina čovjeka za nas je u tome što nosi svoju sudbinu kao što Atlas nosi na ramenima nebeski svod."   

Share/Save

Grubišić: Zajedno u borbi protiv korona virusa

www.dan.co.me:

Korona virus je zahvatio cijeli svijet, pa tako i naše susjedstvo. Nevolja nas često spaja, ali nažalost, na površinu isplivaju i negativnosti koje zabole, posebno kada je u pitanju snabdijevanje država koje zavise od uvoza, kazao je u razgovoru za Dan ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić.

Share/Save

Papa pozvao sve kršćane da na svetkovinu Blagovijesti zajedno u podne izmole Očenaš

https://ika.hkm.hr:

Papa Franjo pozvao je u nedjelju 22. ožujka sve kršćane da na svetkovinu Navještenja Gospodinova – Blagovijest zajednički izmole Očenaš u 12 sati. Najavio je također kako će sljedećeg petka, 27. ožujka, u 18 sati, predsjedati molitvom na prostoru ispred bazilike svetog Petra.

Share/Save

HGI donirao respirator

Hrvatska građanska inicijativa, kao odgovorna stranka, svjesna opasnosti pred kojom su se našli naši građani i društvo, odlučila je da izdvoji sredstva za kupnju respiratora. Naime, na telefonskoj Sjednici Središnjeg odbora, najvišeg tijela HGI – ja, donesena je jednoglasna odluka za ovu vrijednu donaciju. Naša želja je da respirator darujemo Općoj bolnici u Kotoru, koja ima regionalni značaj i čije zdravstvene usluge koriste građani Boke i primorja.

Share/Save

Zahvala generalne konzulice Lončarević

Poštovani slušatelji Radio Duxa, poštovani Kotorani i građani svih mjesta Boke kotorske,

Share/Save

,,Pjesma sa razlogom” panorama suvremenog hrvatskog pjesništva

Da je kultura jedan od najljepših načina povezivanja među narodima, a posebno između crnogorskog i hrvatskog najbolje su nam pokazali Božidar Proročić, pisac i prevoditelj s Cetinja i dr. Željka Lovrenčić književnica, prevoditeljica i istraživač hrvatskog iseljeništva na španjolskom govornom području.

Share/Save

Papa izrazio blizinu stanovnicima Hrvatske pogođenim potresom

ika.hkm.hr:
U nagovoru nakon molitve Anđeo Gospodnji u nedjelju 22. ožujka papa Franjo se osvrnuo i na dramatično stanje koje je jutros prouzročio potres u Zagrebu i okolici.

“Izražavam svoju blizinu pučanstvu Hrvatske koje je jutros pogođeno potresom. Molim Uskrsloga Gospodina da im poda snagu i solidarnost kako bi se mogli suočiti s ovom prirodnom nepogodom”, rekao je Papa u svom obraćanju.

Share/Save

Stranice