Travanj 2020

Bokeljska mornarica Rijeka: Spomen na admirala Bokeljske mornarice akademika Miloša Miloševića (1920-2012)

"Neka moja ljubav, Boka kotorska, bude most i zalog čvrstih odnosa za dobro svih ljudi s obje strane granice“

Share/Save

O Bokeškoj slovarici i aktivnostima učenika Hrvatske nastave

Danas smo ugostili Brankicu Vrbat, učiteljicu Hrvatske nastave u Kotoru i Tivtu, koja nam je nešto više rekla o Bokeškoj slovarici, povezanosti tj. međujezičnim odnosima Boke i Dalmacije, kao i brojnim aktivnostima učenika Hrvatske nastave. Učiteljica Vrbat se također osvrnula na funkcioniranje online nastave te na novi  način rada kojem se i ona prilagodila.

Više o svemu poslušajte u intervjuu.

Audio:
U svjetlu kulture - 29.04.2020.

Share/Save

Knjige koje su mijenjale svijet vojvođanskih Hrvata

Petnaesta obljetnica nakladničke djelatnosti Novinsko izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“ u Subotici prigoda je za rezimiranje postignuća, koje za čitatelje izdvaja predsjednik njezina Nakladničkog vijeća književnik, urednik i političar Tomislav Žigmanov, usredotočujući se, uz nakladničke pothvate NIU Hrvatske riječi i na središnju temu ovogodišnje Noći knjige i Matičina Virtualnoga festivala pročitanih iseljeničkih knjiga koja nastoji ukazati na knjige koje su mijenjale svijet…

 

Share/Save

Sjećanje na don Branka Sbutegu

Na dan smrti Blažene Ozane Kotorke, suzaštitnice grada Kotora, preminuo je veliki kotorski intelektualac, vrsni poznavatelj umjetnosti i kulture, svećenik Kotorske biskupije, don Branko Sbutega. Čovjek enciklopedijskog znanja, koji je bio otvoren za sve teme i dostupan svom puku nedostaje, ali će nastaviti da postoji sve dok živi sjećanje na njega.

Share/Save

Blagdan bl. Ozane

Ozana Kotorska rođena je 25. studenoga 1493.g., u selu Relezi u Crnoj Gori. Na krštenju je dobila ime Katarina, a prezivala se Kosić.

Share/Save

Amatersko kazalište HNV-a organizira međunarodno on-line natjecanje „Izrazi se igrokazom“

Amatersko kazalište Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore organizira međunarodni natječaj „Izrazi se igrokazom“, za sve zainteresirane ljubitelje kazališta bez obzira na uzrasnu dob i profesiju.
Tema igrokaza je slobodna, a trajanje igrokaza je ograničeno na najviše 5 minuta. Broj sudionika u igrokazu nije ograničen, kao ni u scenski elementi ili prostor odigravanja igrokaza.
Propozicije i način prijave
- Mogućnost prijave imaju svi zainteresirani ljubitelji kazališta koji se kazalištem ne bave profesionalno

Share/Save

Obavijest povodom blagdana bl. Ozane

Blagdan bl. Ozane Kotorke  zbog važećih propisa o suzbijanju virusa COVID-19 proslavit će se svetim misama bez sudjelovanja vjernika. Crkva će biti otvorena za osobnu molitvu na sam blagdan (27. travnja) u periodu od 9 do 10 sati i od 11 do 18 sati. Podsjećamo sve štovatelje kotorske blaženice da je prilikom odlaska u crkvu radi osobne molitve potrebno držati propisanu fizičku distancu. Bl. Ozano, moli za nas!

Izvor: Kotorska biskupija

Share/Save

Adrijan Vuksanović: “Fizička distanca, ali i duhovna blizina"

Protekle srijede, 22. travnja 2020., započela je Druga sjednica Prvog redovitog (proljetnog) zasjedanja Skupštine Crne Gore s devet točaka Dnevnog reda. Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović sudjelovao u raspravi oko Informacija o do sada preduzetim aktivnostima na suočavanju s epidemijom Covid 19. Njegovo izlaganje možete pogledati ovdje: 

 

Share/Save

Popadićevi stihovi u „Zadarskoj smotri”

U najnovijem broju „Zadarske smotre“, časopisu za kulturu, znanost i umjetnost, objavljena je poezija tivatskog pjesnika Dragana Popadića. Uz osvrt dr. Vande Babić objavljeno je pet Popadićević pjesama „Aspidini sinovi“, „Malovjerni, zašto ste posumnjali“, „“Ljubav Majke Božije“, „Mljekarica“ i  „Vječiti tragači“. U istom broju objavljen je omaž pjesnikinji Maji Perfiljevoj, kao i osvrt na stvaralaštvo dr. Vande  Babić, koji je napisao Tim Lemac.

Izvor:Radio Tivat

Share/Save

Nismo samo narod - mi smo obitelj

Državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas odgovarao je na pitanja novinara bosanskohercegovačkoga portala centralna.ba. Intervju prenosimo u cijelosti.

Gospodine Milas, kako se Hrvatska nosi sa svim izazovima, kako zdravstvenim tako i gospodarskim, kada je u pitanju situacija izazvana pandemijom koronavirusa?

Share/Save

Čestitka HNV-a povodom Ramazana

Povodom nastupajućeg svetog mjeseca Ramazana, svim pripadnicima islamske vjere u Tivtu, Boki kotorskoj i Crnoj Gori, u ime svih članova Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore i u svoje ime, želim da ih ovaj mjesec posta osnaži još više u vjeri. 
 
Zvonimir Deković, predsjednik HNV- a
 
Share/Save

Matica hrvatska pozvala na proučavanje književne baštine

Matica hrvatska je u srijedu, na Dan hrvatske knjige, uputila poziv na svojoj facebook stranici da se što više cijeni i proučava književnost na temeljima stvaralaštva Marka Marulića i književne baština, koja je izgradila hrvatsku kulturnu tradiciju i nacionalni identitet.

Share/Save

Nakon višegodišnjeg čekanja započela je obnova zgrade Generalnog konzulata RH u Kotoru

Veliko je zadovoljstvo, kako za hrvatsku nacionalnu manjinu u Crnoj Gori, tako i za ostale građane, obavijestiti da je nakon više od deset godina čekanja započela obnova zgrade Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Kotoru. Zgrada je u vlasništvu Republike Hrvatske i nalazi se u Starom gradu. Obnova bi trebala potrajati tri mjeseca. Sigurno će novi, bolji uvjeti olakšati rad Generalnog konzulata i biti na dobrobit cjelokupnog života hrvatske zajednice u Crnoj Gori, prije svega u Boki kotorskoj.

Share/Save

Stipendije Republike Hrvatske za 20/21.godinu

"Obavještavamo zainteresovane kandidate da je otvoren konkurs za stipendije za studijske boravke u R.Hrvatskoj u akademskoj 2020/21.godini.
Krajnji rok za prijavu je 28. 4. 2020.godine.
Informacija da li će se dokumentacija dostavljati u arhivu Ministarstva prosvjete Crne Gore do 28. aprila ili će se elektronski slati direktno Agenciji za mobilnost R.Hrvatske, biće naknadno dostavljena".

Scholarships in the Republic of Croatia - Call for Applications 2020-2021.pdf

Share/Save

Uskrsna čestitka HGI -ja

Svim pripadnicima pravoslavne vjeroispovijedi srdačno upućujemo čestitku za najveći kršćanski blagdan, Uskrs. U vremenu opterećenom raznim kušnjama vrednote koje donosi Uskrs unose ohrabrenje i snagu. Poštivajući te univerzalne principe na pravom smo putu izgradnje kvalitetnog društvenog ambijenta u kojem živimo. Zato odgovorimo na krizu, s kojom se suočava cjelokupno čovječanstvo, solidarnošću i humanim odnosom prema svima.

U to ime, neka vam je sretan i blagoslovljen Uskrs!

S uvažavanjem,

Adrijan Vuksanović,

predsjednik Hrvatske građanske inicijative

Share/Save

Stranice