Svibanj 2020

Odluka o raspodjeli sredstava za finansiranje projekata za podršku aktivnostima iz člana 36 stav 1 zakona o manjinskim pravima i slobodama za 2020.godinu

Saglasno odredbi člana 36nj Zakona o manjinskim pravima i slobodama („Sl.list RCG“, br. 31/06, 51/06, 38/07 i „Sl.list Crne Gore“, br. 02/11, 08/11, 031/17), člana 29 Statuta Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava i odredbi Pravilnika o načinu vrednovanja projekata koji se finansiraju iz sredstava Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava („Sl.list  Crne Gore“, br.64/18) v.d. direktora Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava dana 28.05.2020.god. donosi:

Share/Save

Čestitka HGI-ja povodom Dana državnosti RH

"Svim građankama i građanima Republike Hrvatske, kao i Hrvaticama i Hrvatima diljem svijeta čestitamo Dan državnosti. Ovim datumom s ponosom se sjećamo na konstituiranje prvog demokratski izabranog Sabora u teškom vremenu borbe za hrvatsku neovisnost. Danas s radošću svjedočimo ono što su nebrojene generacije sanjale i čeznule, stabilnu, prosperitetnu i demokratsku Republiku Hrvatsku".

S poštovanjem,
Adrijan Vuksanović,
predsjednik Hrvatske građanske inicijative

Share/Save

HMI: ČESTITAM VAM TRI DESETLJEĆA HRVATSKE DRŽAVNOSTI

Čestitka Hrvatske matice iseljenika:

Cijenjene Hrvatice i Hrvati, dragi građani Hrvatske u domovini i svijetu,

Čestitam vam Dan državnosti Republike Hrvatske, koja je rođena prije točno trideset godina. Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine.

Share/Save

Čestitka HNV-a povodom Dana državnosti Republike Hrvatske

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore upućuje čestitku povodom Dana državnosti Republike Hrvatske:

„Svim Hrvaticama i Hrvatima u domovini, dijaspori i u inozemstvu, te svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitamo Dan državnosti Republike Hrvatske!“

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore         

Share/Save

Čestitka povodom Dana državnosti Republike Hrvatske

Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Koordinacija vijeća crnogorske nacionalne manjine na području RH uputili su čestitku povodom Dana državnosti Republike Hrvatske:

„Čestitamo 30. svibanj, Dan državnosti Republike Hrvatske“.

Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Koordinacija vijeća crnogorske nacionalne manjine na području RH

Share/Save

„Zrno- časopis za obitelj, vrtić i školu“ od sada i u prostorijama HNV-a

Već punih 30 godina časopis „Zrno“ omogućuje čitateljima stjecanje uvida u najnovije znanstvene spoznaje iz područja odgoja i obrazovanja i razmjenu iskustava među praktičarima te na taj način potiče i inspirira sve one, koji su zainteresirani za unaprjeđivanje odgojno-obrazovne prakse. U proteklih 30 godina objavljena su 162 broja (godišnje se objavljuje pet brojeva u vidu jednog broja ili dvobroja).

Share/Save

Zbirka „Diplomate ujedinjene u izolaciji“

U zbirci „Diplomate u ujedinjenoj izolaciji“ možete pročitati 14 priča, koje su napisali 13 rezidentnih veleposlanika država članica EU, kao i veleposlanik EU u Crnoj Gori Aivo Orav, koji su nam približili svoj posao, kao i svakodnevni život tijekom izolacije.

Priču pod naslovom „Misli i prijateljstva“ napisao je  veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić.

Share/Save

Vuksanović - oni koji poistovjećuju Crnu Goru s NDH, ne poštuju žrtve NHD

Na IV. posebnoj Sjednici prvog redovitog zasjedanja Skupštine Crne Gore u 2020. godini, pitanje predsjedniku Vlade postavio je šef Manjinskog kluba Adrijan Vuksanović. On je tražio komentar Premijera na učestale šovinističke incidente koji su upereni protiv nacionalnih manjina u Crnoj Gori. Vuksanović se osvrnuo i na poistovjećivanje Crne Gore s NDH, što često dolazi iz oporbenih redova na crnogorskog političkoj sceni.

Share/Save

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor održat će se 5. srpnja 2020.

www.predsjednik.hr:

Predsjednik Republike Zoran Milanović donio je Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor. Prema Odluci o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, izbori će se na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održati u nedjelju, 5. srpnja 2020. godine, a izbori na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske održat će se u subotu, 4. srpnja i u nedjelju, 5. srpnja 2020. godine.

Share/Save

Jubilarne V. Hrvatske svjetske igre se odlažu

http://hsi-cwg.com: "U skladu sa situacijom i općim stanjem vezanim za pandemiju COVID-19, obavještavamo da se jubilarne V. Hrvatske svjetske igre, zakazane za srpanj 2020. godine, prebacuju na novi datum te će se održati od 27. do 31. srpnja 2021. godine. Prijave za sudjelovanje zaprimat će se do 15. travnja 2021. godine.

Share/Save

VIRTUALNA REVIJA I IZBOR NAJLJEPŠE HRVATICE U NARODNOJ NOŠNJI IZVAN RH

www.matis.hr:

Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ i Hrvatska matica iseljenika organiziraju virtualnu sedmu reviju i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske u Tomislavgradu koja će se održati online 10. srpnja 2020. godine s početkom u 20:00 sati na You Tube kanalu. Na izboru mogu sudjelovati djevojke hrvatskog porijekla od 18 do 30 godina koje do sada nisu sudjelovale na ovom izboru, a žive izvan RH.

Share/Save

NATJEČAJ ZA UPIS STUDENATA U PRVU GODINU PREDDIPLOMSKIH STRUČNIH STUDIJA ZA HRVATE IZVAN RH

www.matis.hr:

U akademskoj 2020./21. godini osigurano je po pet mjesta na svakom spomenutom studiju za Hrvate izvan Republike Hrvatske, odnosno 15 mjesta ukupno

Share/Save

Čestitka HGI-ja povodom Ramazanskog bajrama

„Svim pripadnicima islamske vjeroispovijedi u ime Hrvatske građanske inicijative i svoje osobno ime čestitam Ramazanski Bajram. Neka univerzalne vrednote koje navješta ovaj blagdan budu vodilja u izgradnji suživota i zajedništva svih u Crnoj Gori. Neosporan je doprinos Islamske zajednice u multikulturalizmu crnogorskog društva i kao takva dodatno bogati i jača temelje Crne Gore. Provedite ove blage dane u miru, slozi i ljubavi“.

Adrijan Vuksanović,

predsjednik Hrvatske građanske inicijative

Share/Save

Predstavnica mladih HNV-a na Svečanoj akademiji proslave 21. maja Dana neovisnosti Crne Gore

Irina Bulajić, članica amaterskog kazališta Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i članovi folklornog ansambla “Nikola Đurković” iz Kotora, pronijeli su duh tradicije i kulture Boke kotorske u svečanosti obilježavanja Dana neovisnosti Crne Gore.

Svečana akademija proslave Dana neovisnosti Crne Gore, u organizaciji Crnogorske kulturne mreže organizirana je i ove godine u nešto dugačijim okolnostima uslijed vanrednih uvjeta prouzrokovanih pandemijom korona virusa.

Share/Save

Posebna upisna kvota na hrvatskim visokim učilištima i u akademskoj godini 2020./2021.

I u akademskoj godini 2020./2021. na nekoliko hrvatskih visokih učilišta osigurane su posebne upisne kvote za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva 

Share/Save

Stranice