Srpanj 2020

HGI glasovao protiv izbora članova Sudskog savjeta

Na Sjednici Skupštine Crne Gore raspravljalo se o izboru članova Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika. Hrvatska građanska inicijativa izrazila je nezadovoljstvo neizborom Jadranke Joksimović iz Tivta, koja je ispunjavala sve kriterije za članstvo u ovom važnom tijelu. Zbog toga zastupnik HGI - ja Adrijan Vuksanović odbio je  da podrži ostale predložene članove i u ime stranke koju predstavlja glasovao protiv.

Više možete pogledati ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=rvIwVjBw7I4

Share/Save

Radovi u Gradiošnici u završnoj fazi

Potpredsjednik Općine Tivat Ilija Janović obišao je radove u Gradiošnici, gdje su pri kraju radovi na rekonstrukciji i adaptaciji boćarskih zogova u Gradiošnici.

Podsjetimo, protekle godine je uređeno čeličnim konstrukcijama i natkrivanje terena, a odrađeni su i radovi na podlozi te postavljena kvalitetna rasvjeta, a također je sanirana i podloga za igranje. U cilju jačanja sportske infrastrukture, postavljena je i montažna tribina i zaštitna ograda oko terena.

Share/Save

Čestitka HNV-a povodom Kurban bajrama

,,Uvaženi reise ef. Fejzić, uvaženi ef. Emrović,

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore  Vama  i svim  pripadnicima islamske vjere  u Crnoj Gori  upućuje najsrdačnije čestitke  povodom Kurban  bajrama  tradicionalnom čestitkom: Bajram šerif mubarek olsun, uz želju za zdravljem, koje je postalo imperativ u doba pandemije uzrokovane koronavirusom, kao i mirom, zajedništvom  i blagostanjem."

Svako dobro i srdačan pozdrav,

Zvonimir Deković, predsjednik HNV-a

Share/Save

Zahvala Plenkovića HNV-u

U nastavku možete pročitati Zahvalu gospodina Andreja Plenkovića, predsjednika HDZ-a gospodinu Zvonimiru Dekoviću, predsjedniku HNV-a.

"Poštovani gospodine Deković,

zahvaljujem Vam na čestitki koju ste uputili povodom pobjede Hrvatske demokratske zajednice na izborima za Hrvatski sabor održanima 5. srpnja 2020. Raduje nas što su naši sugrađani u važnom trenutku za Hrvatsku prepoznali napore HDZ-a te viziju i program „Sigurna Hrvatska“.

Share/Save

Doris Deković o pijanističkom natjecanju u Beču

Radio Dux:

U emisiji „Tragom Hrvata Boke i događaja“ poslušajte razgovor s mladom, talentiranom Doris Deković, koja je nedavno osvojila prvo mjesto u svojoj kategoriji na Međunarodnom natjecanju pijanista “Franc Šubert” u Beču.

Audio:
Tragom Hrvata Boke i događaja - 30.7.2020.

Share/Save

Ljiljana Velić – nositeljica liste HGI – ja u Kotoru

Nositeljica liste Hrvatske građanske inicijative na lokalnim izborima u Kotoru, koji se trebaju održati 30.8., bit će dosadašnja predsjednica Općinskog odbora  HGI –ja u Kotoru Ljiljana Velić.

Share/Save

"Pogled u tivatsku toponimiju" Domagoja Vidovića

Nastavljamo s objavom radova povezanih s toponimijom Boke kotorske i barskog područja dr. sc. Domagoja Vidovića s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.
Ovom prigodom riječ je o izvornom znanstvenom radu "Pogled u tivatsku toponimiju", koji je nastao kao rezultat terenskoga istraživanja koje je u najvećoj mjeri podržalo Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore. Rad je objavljen u publikaciji Studia lexicographica, 14(2020) 26, STR. 65–89.

Share/Save

HGI: Podrška koju smo dobili u Hrvatskoj za neke bolna

Delegacija Hrvatske građanske inicijative je završila službeni posjet Zagrebu, gdje je imala niz sastanaka s predstavnicima političkog i društvenog života Republike Hrvatske. Posebno zadovoljstvo izražavamo zbog prijama kod predsjednika Zorana Milanovića, koji se susreo s nama usprkos otežanim okolnostima uzrokovanim epidemijom Covida -19 i intenzivnim političkim aktivnostima, koji su aktualni ovih dana u Hrvatskoj.

Share/Save

Posjet delegacije HGI-ja državnom tajniku Milasu

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas održao je sastanak s izaslanstvom Hrvata iz Crne Gore, Adrijanom Vuksanovićem, zastupnikom u Skupštini Crne Gore i predsjednikom Hrvatske građanske inicijative; Ilijom Janovićem, potpredsjednikom HGI-ja i potpredsjednikom Općine Tivat te Tanjom Grabić, članicom predsjedništva HGI-ja i ravnateljicom hrvatske radijske postaje Radio Dux.

Share/Save

Zahvala ministra Grlića Radmana HNV-u

Jučer je u ured Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore  došao službeni dopis ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, dr. sc. Gorana Grlića Radmana,  u kojemu je zahvalio predsjedniku HNV-a Zvonimiru Dekoviću na iskazanom gostoprimstvu prilikom nedavnog  Ministrova službenog  posjeta hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori.

Share/Save

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović podržao HGI

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je danas u Zagrebu izaslanstvo Hrvatske građanske inicijative u sastavu: Adrijan Vuksanović, predsjednik HGI-ja; Ilija Janović, potpredsjednik HGI-ja i Tanja Grabić, članica Predsjedništva HGI-ja. Na sastanku s predsjednikom Milanovićem razgovaralo se, između ostalog, i o predstojećim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori.

Share/Save

Održana 569. „Fašinada“

569. tradicionalna fešta „Fašinada“ održana je jučer u peraškom akvatoriju, uz poštovanje mjera NKT-a zbog pandemije koronavirusa.

22. srpnja 1452. godine braća Mortešić su na hridi u moru pronašli ikonu Bogorodice. Peraštani su poslije ovog događaja počeli gradnju otoka i crkve na hridi, nasipajući kamenje i potapajući brodove kako bi sagradili otok.

Share/Save

Profesorici Ljubici Štambuk In memoriam

Povodom nenadoknadivog gubitka gospođe Ljubice Štambuk, profesorice matematike, pasionirane istraživačice glagoljice, osobiti na tlu Boke kotorske, Bokeljke porijeklom i habitusom,  u znak sjećanja i vječne zahvale za sve što je učinila za afirmaciju i promociju kulturno-povijesne i glagoljaške ostavštine Boke kotorske, objavljujemo razgovor s profesoricom Štambuk, koji je emitiran 15. ožujka 2018., u sklopu emisije „Tragom Hrvata Boke i događaja“ ,  a u kojemu je  predstavila život i djelovanje bokeljskog svećenika don Gracije Brajkovića te povijest i uporabu glagoljice.

Share/Save

Proslava sv. Ilije u Dobroti

www.kotorskabiskupija.me:

Vjernici župe sv. Mateja u Dobroti tradicionalno su proslavili blagdan sv. Ilije proroka u ponedjeljak, 20. srpnja.

Share/Save

Konstituiran 10. saziv Sabora: Jandroković drugi put predsjednik

Izborom Gordana Jandrokovića konstituiran je 10. saziv Hrvatskoga sabora. To je po drugi put da je Gordan Jandroković predsjednik Sabora, a vodi ga od svibnja 2017. godine. Izabrano je i Mandatno-imunitetno povjerenstvo.

- Prisutno je 150 zastupnika - istaknuo je Gordan Jandroković i dao na glasovanje prijedlog za izbor predsjednika Sabora, nakon što je Branko Bačić iznio prijedlog o kandidatu za predsjednika Sabora.

Share/Save

Stranice