Studeni 2022

Radiju Dux svečano uručena HNiP-ova nagrada „Bogdan Radica“

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu je u petak, 25. studenoga,  održan  je 27. Forum hrvatskih manjina, u okviru kojega je Udruga Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) Radiju Dux svečano uručila nagradu „Bogdan Radica“,  za sudjelovanje u projektu SPONA,  koji je proveden uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Share/Save

Održan 27. Forum hrvatskih manjina na temu medija

27. Forum hrvatskih manjina održao se jučer na temu „Mediji i hrvatske manjinske zajednice. Kako se predstavljamo? Kako nas predstavljaju?“. Riječ je manifestaciji u organizaciji Hrvatske matice iseljenika koja na godišnjoj razini okuplja predstavnike hrvatskih manjinskih zajednica iz zemalja u širem okruženju, a koju je danas u Zagrebu otvorio predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Share/Save

Tko je za koga u igricama oko Morinja i Vukovara?: Kako je Potjeh tražio istinu ili dramoleti s Juga

Neki medijski 'urednici' još su prepuni negativnih konotacija, nemilosrdni, ratoborni, pohlepni…Gospodo 'veliki Hrvati', prestanite svoje frustracije liječiti na nevinim žrtvama, memorandum SANU-a odavno je mrtav, shvatite istinu zauvijek…

Share/Save

Čestitka HGI -ja rukometašicama- avice nadahnuće i primjer za sve kojima je Crna Gora u srcu!

Čestitamo od srca sjajnim rukometašicama Crne Gore! Svojom ustrajnošću, hrabrošću i znanjem pobijedile su i na terenu i van njega. Snagom zajedništva i ljubavlju prema državnom grbu predstavile su Crnu Goru u najboljem svjetlu. Uspjeh Lavica nadilazi sportske okvire i neka bude nadahnuće i primjer za sve kojima je Crna Gora u srcu!


Hrvatska građanska inicijativa

Share/Save

Iz štampe izašla Popadićeva knjiga “Kad figure ožive”

Iz štampe je izašla knjiga tivatskog FIDE majstiora Dragana Popadića “Kad figure ožive”. Po prvi put u svjetskoj šahovskoj literaturi šahovske pozicije se komentarišu citatima iz “Hamleta” Viljema Šekspira. Riječ je o 64 zanimljive pozicije legendarnih svjetskih šahista, kao i crnogorskih šahista, profesionalaca i amatera.

Share/Save

Donacija HNV - a biblioteci osnovne škole

U sklopu Novembarskih dana,  Hrvatsko nacionalno vijeće doniralo je  biblioteci  OŠ “Drago Milović”  80 knjiga i udžbenika različitih naslova namijenjenih djeci školskog uzrasta. Na ovaj način nastavila se saradnja ove dvije biblioteke i poslala poruka da bez obzira na modernu tehnologiju, knjiga i dalje treba da ima značajnu i važnu ulogu u rastu i razvoju djece, saopštili su iz škole.

Share/Save

U Tivtu upaljene svijeće za Vukovar

U organizaciji Hrvatske građanske inicijative i Hrvatskog nacionalnog vijeća jučer su zapaljene svijeće za Vukovar, Škabrnju i sve žrtve Domovinskog rata.
Nazočni su izrazili poštovanje, a prije svega zahvalnost svima, koji su dali živote braneći se od bezobzirne agresije, ističući da se njihova žrtva ne smije zaboraviti, jer je Vukovar simbol hrvatske slobode i samostalnosti.
Uz prisustvo vodstva i članova HGI -ja i HNV- a, kao i ostalih građana, nazočila je i generalna konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević.

Share/Save

Pripadnici hrvatske zajednice na SHFK - u

Četvrti Svjetski festival hrvatske književnosti (SHFK), na kojem se predstavljaju hrvatski književnici iz inozemstva održan je proteklog tjedna u Matici hrvatskoj u Zagrebu. Prvog dana Festivala, hrvatske književnike iz inozemstva pozdravili su predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, predsjednik DHK Zlatko Krilić, državni tajnik u Državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas te ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić, a o književnosti su govorili Julienne Eden Bušići i Vladimir Goss iz SAD-a, Luka Budak i Ivana Bačić Serdarević te Drago Šaravanja iz Australije.

Share/Save

Vuksanović: Protesti su demokratski izraz nezadovoljstva, nismo više dobra vijest sa Balkana

Ima onih kojima dogovor nije cilj, već naprotiv - radi se svim silama na obesmišljavanju funkcionalnosti društva i države. Vidimo demonstraciju bahatosti u svemu tome

“Protesti koji se dešavaju zbog neustavnog djelovanja pokazatelj su da se naši građani ipak nisu navikli na brojne destruktivne fenomene s kojima se suočavamo prethodnih godina i da javnost, koliko god se činilo da je utonula u rezignaciju, nije stekla imunitet na ovakve pojave“, ocijenio je u razgovoru za Portal Analitika predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović.

Share/Save

Vuksanović u Zagrebu s predsjednikom Matice hrvatske Mirom Gavranom

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović susreo se u Zagrebu s predsjednikom Matice hrvatske Mirom Gavranom. Vuksanović je izrazio zadovoljstvo što ova značajna institucija, koja ove godine obilježava 180 godina postojanja, ima svoj ogranak u Kotoru. Zajednički je konstatirano da je prisustvo Matice hrvatske u Crnoj Gori, kroz svoju bogatu kulturnu djelatnost, važno za opstojnost Hrvata na ovim prostorima, jer ona je jedna od čuvara hrvatskih identiteta.

Share/Save

Vuksanović - naše duhovno nasljeđe ne čini nas manjinom

Gost E Televizije bio je predsjednik Hrvatske građanske inicijative i donedavni ministar u Vladi Crne Gore Adrijan Vuksanović. On je s voditeljicom emisije "Tema" Milicom Babić govorio o aktualnim prilikama u zemlji, uspjehu Hrvatske građanske inicijative na lokalnim izborima u Tivtu, dešavanjima 2020. godine, podršci koju HGI ima od Vlade Republike Hrvatske, institucionalnoj krizi u Crnoj Gori i još o mnogo čemu. Cijelu emisiju možete pogledati na portalu.

Share/Save

Promovirana knjiga ,,Odabrana djela” Ivana Antuna Nenadića u Podgorici

U organizaciji JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore i Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore sinoć je u  Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović“ u Podgorici promovisana knjiga ,,Odabrana djela” Ivana Antuna Nenadića.

Govorili su: autorka projekta Dijana Milošević, profesorica i recenzentkinja Ana Vuksanović i profesor, istaknuti poslenik u kulturi i publicista Neven Staničić.

U muzičkom dijelu programa nastupila je gitaristkinja Lana Bojanić.

Share/Save

Posjet naših učenika Zajednici Hrvata u Makedoniji

Radio Dux:

„Volim ajvar i donuts, ja sam pravi Makedonuts. Ohrid, Skoplje i Vardar, njihov ja sam stanar.“ Nastavak je to pjesme čijim smo stihovima prije tri mjeseca započeli izvještaj iz Novog Vinodolskog (http://www.radiodux.me/vijesti/drustvo/mala-skola-prava-je-fora-iako-se-...).

Share/Save

HGI nije prihvatio ponudu Naroda pobjeđuje da sudjeluje u vlasti

Davajući doprinos kulturi dijaloga i smatrajući da u interesu građana Tivta politički činioci, pored svih razlika i neslaganja treba da razgovaraju, Hrvatska građanska inicijativa se danas odazvala pozivu koalicije Narod pobjeđuje za službenim susretom. Nakon korektne razmijene mišljenja i stavova predstavnici Hrvatske građanske inicijative su se zahvalili i nisu prihvatili poziv koalicije Narod pobjeđuje za koaliranjem i sudjelovanjem u budućoj tivatskoj vlasti.

Share/Save

HGI nije prihvatio ponudu Naroda pobjeđuje da sudjeluje u vlasti

Davajući doprinos kulturi dijaloga i smatrajući da u interesu građana Tivta politički činioci, pored svih razlika i neslaganja treba da razgovaraju, Hrvatska građanska inicijativa se danas odazvala pozivu koalicije Narod pobjeđuje za službenim susretom. Nakon korektne razmijene mišljenja i stavova predstavnici Hrvatske građanske inicijative su se zahvalili i nisu prihvatili poziv koalicije Narod pobjeđuje za koaliranjem i sudjelovanjem u budućoj tivatskoj vlasti.

Share/Save

Stranice