Veljača 2023

Koncerti sakralne glazbe ansambla „Projekt Lazarus“

Ansambl „Projekt Lazarus“ iz Zagreba održat će koncerte stare hrvatske sakralne glazbe (glazba 17. stoljeća) u Budvi, Herceg Novom i Kotoru.

Koncerti će se održati po sljedećem rasporedu:

Četvrtak, 23. 2. 2023. u 19:00 h, Budva, župna crkva sv. Ivana Krstitelja

Petak, 24. 2. 2023. u 19:00 h, Herceg Novi, župna crkva sv. Jeronima

Subota, 25. 2. 2023. u 19:00 h, Kotor, katedrala sv. Tripuna

Share/Save

Predstavljen Matičin ljetopis o suvremenoj mobilnosti

U Hrvatskoj matici iseljenika predstavljen je danas novi svezak Hrvatskog iseljeničkog zbornika. Svezak donosi 34 samostalna autorska priloga koji informativno povezuju četiri kontinenta koja su privlačila naše ljude u pokretu.

Share/Save

Boka – neprocjenjivi izvor istraživanja

Dr. sc. Domagoj Vidović, jezikoslovac i onomastičar, održao je sinoć u   Hrvatskoj knjižnici ,,Ljudevit Gaj“ u Donjoj Lastvi predavanje  ,,O toponimiji i onomastici  Boke i Svebarja". Predavanje je organiziralo Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore,  s kojim gospodin Vidović surađuje godinama.

Moderatorica večeri prof. Ana Vuksanović, istakla je suradnju s gospodinom Vidovićem te osvrnula  na realizirane projekte.

Share/Save

Posjet ministra ljudskih i manjinskih prava HNV - u

Crna Gora je učila na primjerima uspješne integracijske prakse Republike Hrvatske čije joj je iskustvo pomoglo u zahtjevnim reformskim procesima usuglašavanja međunarodnih standarda, rekao je ministar Fatmir Gjeka prilikom svojega radnog posjeta Hrvatskome nacionalnom vijeću Crne Gore.

Share/Save

Predstavljanje Hrvatskoga iseljeničkog zbornika

Predstavljanje Hrvatskoga iseljeničkog zbornika 2023., s njegovom elektroničkom inačicom,  održat će se u četvrtak, 23. veljače, u 13 sati,  u Velikoj dvorani HMI na Trgu Stjepana Radića 3 u  Zagrebu.

Share/Save

Predavanje dr. sc. Domagoja Vidovića u Donjoj Lastvi

Dr. sc. Domagoj Vidović, jezikoslovac i onomastičar, će u utorak, 21. 2. , održati  predavanje  radnog naslova ,,O toponimiji i onomastici  Boke i Svebarja".

Predstavljanje  u organizaciji Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore  održat će se u  Hrvatskoj knjižnici ,,Ljudevit Gaj“ u Donjoj Lastvi , s početkom u 19 sati. 

Dr. sc. Vidović, inače zaposlen u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje,  predavanje će održati u sklopu  svojega studijskog boravka i terenskog istraživanja  u Boki kotorskoj  i Baru od 16. 2. – 23. 2. 2023.

Share/Save

Vanjska proslava sv. Tripuna u Kotoru

Vanjska proslava sv. Tripuna održana je danas u Kotoru. Kao i prethodnih godina proslava je započela  dočekom podružnica Bokeljske mornarice ispred glavnih Gradskih vrata. Ispred katedrale sv. Tripuna obavljena je smotra, ispaljen počasni plotun te je odigrano kolo Bokeljske mornarice u čast svecu.

Share/Save

Blagdan sv. Tripuna

Rođen je u Kampsadi (Mala Azija) oko 232. godine, a podnio mučeničku smrt za vrijeme rimskog imperatora Decija oko 250. godine.

Share/Save