Rujan 2020

Čestitka Vuksanovića Bečiću

Poštovani gospodine Bečiću,

Share/Save

Blagdan sv. Jeronima u Herceg Novom

Blagdan sv. Jeronima, nebeskog zaštitnika grada i župe Herceg Novi proslavit će se u srijedu 30. rujna 2020. Slavit će se dvije svete mise u župnoj crkvi u 10 i 18 sati.

Svečanu svetu misu u 18 sati predslavit će mons. Rrok Gjonelleshaj, apostolski upravitelj Kotorske biskupije.

Izvor: Kotorska biskupija

Share/Save

Vlada dala suglasnost na odluke o zastavi, notnom zapisu himne i utvrđivanja Dana nacionalnog praznika pripadnika albanskog, hrvatskog i romskog naroda u Crnoj Gori

Vlada Crne Gore je u četvrtak, 24. septembra 2020.godine, bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene suglasnosti većine članova Vlade, dala suglasnost na odluke o zastavi, notnom zapisu himne i utvrđivanja Dana nacionalnog praznika pripadnika albanskog, hrvatskog i romskog naroda u Crnoj Gori.

Share/Save

ČESTITKA HNV-A POVODOM MEĐUNARODNOGA DANA BOŠNJAKA

Uvaženi Predsjedniče, poštovani članovi Vijeća,
u ime Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore upućujem Vam srdačnu čestitku povodom Međunarodnoga dana Bošnjaka, koji se obilježava danas, 28. rujna.

Share/Save

Uz obljetnicu smrti Viktora Vide

Na današnji dan, 60 godina od smrti velikog hrvatskog pjesnika Boke kotorske Viktora Vide, oživimo sjećanja i prisjetimo se njegovih riječi i djela. Veliki broj hrvatskih pjesnika, poput Viktora Vide, bio je prisiljen napustiti svoju domovinu i živjeti u tuđem svijetu sa osjećajem nostalgije i ljubavi prema rodnom kraju. 

Share/Save

Potpora ministra Grlića Radmana

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman  telefonski je razgovarao s  predsjednikom Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore  Zvonimirom Dekovićem.

Povod  razgovoru su bili izborni rezultati na lokalnoj i parlamentarnoj razini u Crnoj Gori, kao i aktualna politička situacija i položaj Hrvata u Crnoj Gori, ali i ostalih nacionalnih manjina,  u svjetlu postizbornih događanja.

Share/Save

Vuksanović za Hrvatski katolički radio - nastavljamo s našom misijom

Adrijan Vuksanović, predsjednik HGI - ja  je gostovao na Hrvatskom katolučkom radiju, u emisiji Živa veza, autorice Tuge Tarle. Govorio je o aktualnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, proteklom mandatu u crnogorskoj Skupštini, vjeri i svojim uvjerenjima, poeziji i objavljenoj zbirci Dvije trećine, daljim nastojanjima Hrvatske građanske inicijative i mnogo čemu još. Donosimo vam cijeli razgovor koji možete poslušati.

https://m.soundcloud.com/hrvatska-katolicka-mreza/iva-veza-16-09-20

 

Share/Save

Na valima glazbene kulture u Donjoj Lastvi

Koncert "Na valima glazbene kulture Boke kotorske", u organizaciji Hrvatske kulturne udruge "Stađuni od kulture", održan je sinoć u Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi. Na koncertu su sudjelovali natjecatelji glazbenog festivala „Glas Boke“, koji je par dana ranije održan u Kotoru, kao i solisti Andrea i Kristina Lompar, Jelena i Vanja Nikolić, dječja klapa "Marineri". Prateći bend je bio "Parapet".

Share/Save

Čestitka HNV-a povodom Roš Hašane

Poštovani rabine Prelević, poštovana gospođo Ofner Bokan, 
Vama, Vašim obiteljima  i svim pripadnicima Jevrejske zajednice u Crnoj Gori u ime Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore želim čestitati nastupajuću Roš Hašanu. Neka bude ,,upisana još jedna dobra godina", manje bremenita od prethodne, provedena u zajedništvu, miru, slozi, te svakako upotpunjena dobrim zdravljem, prije svega, i profesionalnim uspjesima.

Srdačan pozdrav i svako dobro,

Zvonimir Deković, predsjednik HNV-a

Share/Save

Poezija Adrijana Vuksanovića prevedena na albanski jezik

Poezija Adrijana Vuksanovića prevedena je na albanski jezik. Naime u časopisu za kulturu, književnost i znanost Akademia iz Prištine, kao i podgoričkom Kodu, u prijevodu Dimitrova Popoviq objavljene su Vuksanovićeve pjesme, iz njegove prve zbirke Dvije trećine, na albanskom jeziku. Radi se o prvom prijevodu na neki strani jezik poezije Adrijana Vuksanovića. Inače, zbirka Dvije trećine izašla je u Zagrebu, u studenome prošle godine. Tiskanje ovog književnog djela pomogli su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Hrvatsko nacionalno vijeće i Hrvatsko slovo.

Share/Save

Bukovčeva “Dubravka” nakon više od 100 godina vraća se doma

“O tom bi trebalo snimiti dokumentarac!”, kaže kustosica Petra Vugrinec o putu slike “Dubravka” Vlaha Bukovca od Budimpešte do Zagreba gdje će biti jedna od najvećih atrakcija velike izložbe koja se 24. rujna otvara u Klovićevim dvorima, a predstavit će najljepše umjetnine iz baštine mađarsko-hrvatskih veza u rasponu od srednjega vijeka do 1918. godine, piše Jutarnji.hr

Share/Save

Nada Baldić o koncertima i radu s klapama

Gošća današnje emisije „Tragom Hrvata Boke i događaja“ je Nada Baldić, predsjednica Hrvatske kulturne udruge „Stađuni od kulture“, voditeljica dječje klape „Marineri“, kao i novoosnovane ženske klape „Bonaca“.

Ona se osvrnula na Festival zabavne mediteranske i pop glazbe “Glas Boke”, koji je protekle nedjelje održan u Kotoru, kao i na rad s klapama, posebno u uvjetima koje diktira pandemija, a također je najavila koncert “Na valima glazbene kulture Boke kotorske". Koncert će biti održan u nedjelju, 20. rujna, u Domu kulture "Josip Marković u Donjoj Lastvi, s početkom u 20 sati.

Share/Save

Nova sezona: Javna rasprava od 10 sati na Anteni M

Nova sezona emisije Javna rasprava počet će danas na radiju Antena M.

Zbog nestanka struje u Podgorici, umjesto u 9 emisija počinje u 10 sati.

O rezultatima izbora, svemu što je prethodilo izbornom danu, ali i o događajima nakon toga urednica emisije Mirjana Dragaš razgovarat će sa stalnim gostima - Adrijanom Vuksanovićem, predsjednikom Hrvatske građanske inicijative, Duškom Kovačevićem, novinarom i Miodragom Strugarom, komunikologom.

U program se mogu uključiti i slušatelji i prokomentirati temu ili pitati nešto goste u studiju pozivom na broj 020 664 281.

Share/Save

TRAŽI SE GLUMAC ZA SPOREDNU MUŠKU ULOGU – AMATERSKO KAZALIŠTE HNV-A

Amatersko kazalište Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore traži glumca za sporednu mušku ulogu u predstavi „Nasljeđujmo to načelo što daše nama djedovi“ koja će biti odigrana u Kotoru, Zadru i Travniku.
Premijerna izvedba predstave bila je u Tivtu, nakon čega se kazalište uspješno predstavilo na manifestaciji „Dani hrvatskog pučkog teatra“ u Hercegovcu.
Realizacija svih predstava AK HNV uz potporu Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, financijski je podržana i od Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.
Kontakt telefon za prijave 069345651

Share/Save

Veleposlanik Grubišić u emisiji Globalna Hrvatska

U emisiji Globalna Hrvatska, emitiranoj 16.9., između ostalog govorilo se i o održanim izborima u Crnoj Gori i posljedice istih na hrvatsku nacionalnu manjinu. Na tu temu se osvrnuo i veleposlanik RH u Crnoj Gori Veselko Grubišić.

Više o svemu pogledajte na linku.

Share/Save

Stranice