Kolovoz 2022

Velika Gospa - raspored svetih misa

Na Svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije – Veliku Gospu,15. kolovoza,  svete mise u svetištima Kotorske biskupije biti će po sljedećem rasporedu:

Perast – otok i svetište Gospe od Škrpjela

6 h, 8 h, 10 h i 18 h.

Tivat – otok i svetište Gospe od Milosti

10 h

Sutomore – Svetište Gospe Ratačke – Ratac

10 h i 18 h. Večernju misu predvodi kotorski biskup mons. Ivan Štironja.

Izvor: Kotorska biskupija

 

Share/Save

Subota, nedjelja i ponedjeljak dani žalosti u Crnoj Gori

Vlada Crne Gore je na večerašnjoj telefonskoj sjednici donijela Odluku da, povodom stradanja građana i građanki Prijestonice Cetinje i Crne Gore koji su tragično izgubili živote, proglasi trodnevnu žalost.

U skladu sa Odlukom Vlade, kako je saopšteno, dani žalosti su subota, nedjelja i ponedjeljak, odnosno 13, 14 i 15. avgust 2022.

“Povodom trodnevne žalosti, u skladu sa Zakonom o državnim simbolima i Danu državnosti, zastave će biti spuštene na pola koplja na svim zgradama državnih organa i zgradama organa lokalne samouprave i javnih ustanova”, kazali su iz Vlade.

Share/Save

Posjet učenika iz Vukovara Boki

Krajem prethodne godine, učenici hrvatske nastave iz Kotora i Tivta, boravili su u Vukovaru, u okviru  terenske nastave, o čemu smo već  informirali te prenijeli njihove dojmove. Ovih dana, učenici iz Vukovara obilaze Boku kotorsku.

Share/Save

Zemlja u jeziku - O poeziji Petra Gudelja

Istaknuti crnogorski književnik Miraš Martinović je priredio izbor iz poezije hrvatskog pjesnika Petra Gudelja sa naslovom ,,Zemlja u jeziku.” Izdavač ovog priređenog izdanja je Vijeće crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba, Centar za kulturu Tivat i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore. Petar Gudelj je dobitnik brojnih nagrada i priznanja za svoju poeziju. Autor je više od dvadesetak zbirki poezije.

Share/Save

4:2 Za Lukovića

Siniša Luković vodi nakon ovog teksta s 4:2 . Kako, pitate se? Nakon objavljenog teksta u Vijestima o, kako je on napisao,  padu hrvatske zastave, a što se na njegovu žalost neće dogoditi, Vijesti već u četvrtom nastavku žvaču istu Lukovićevu temu, tako da smo primorani da ovim odgovorom smanjimo rezultat bar na 4:2. Razlog: snimatelj je snimljen.

Ovako izgledaju tekstovi ostrašćenog pratitelja hrvatske zajednice:

Share/Save

Upis Hrvata izvan Republike Hrvatske na Fakultet hrvatskih studija

U prilogu pogledajte materijal o mogućnosti upisa pripadnika hrvatskih manjinskih autohtonih zajednica s područja srednje, južne i jugoistočne Europe na Fakultet hrvatskih studija u posebnoj kvoti. Mogućnost prijave za upis u jesenskom roku traje do nedjelje, 11. rujna.

Share/Save

HGI - hvala Hrvatska!

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative i ministar bez portfelja u Vladi Crne Gore Adrijan Vuksanović danas je u telefonskoj komunikaciji zahvalio predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću na tome što će kanader iz Hrvatske gasiti požare u Boki kotorskoj. Ovo je još jedna potvrda dobrih partnerskih odnosa dvije države. Nije prvi puta da Republika Hrvatska u vremenu kada je i sama pogođena požarima ustupa kanader kako bi pomogla Crnoj Gori u borbi protiv vatrene stihije.

Share/Save

Uspješan koncert klape „ELEKTRODALMACIJA“ u Đurićima

Sinoć je u crkvi sv. Ane u Đurićima, u organizaciji NVU Zaljev hrvatskih svetaca, održan  koncert klape „ELEKTRODALMACIJA“.

Share/Save

HGI odgovorio URI - prije traktora došli su tenkovi

O pogubnosti politike koja je dovela do Vojno redarstvene akcije Oluja najbolje je da gospoda iz Ure pitaju Aleksandra Vučića, ako ga skoro vide. On je pravi reprezent tragične politike koja je došla tenkovima, a danas manipulira s nesretnim narodom koji je, po naređenju milicajca Mileta Martića, otišao traktorima. To je politika "carstva nebeskog" i onih koji su se za njega "opredelili", a zapravo se radi o carstvu zemaljskom, o granicama Karlovac - Karlobag - Virovitica i izlasku na toplo crnogorsko more.

Share/Save

Koncert klape „ELEKTRODALMACIJA“ u Đurićima

U organizaciji NVU Zaljev hrvatskih svetaca, osmog kolovoza ( ponedjeljak), održat će se koncert klape „ELEKTRODALMACIJA“,  ispred župne crkve „Sv. Ane“ – Đurići, s početkom u 20.30h.  U pauzi će nastupiti Dora Štampić i Doris Deković. Podršku događaju dali su HNV  CG,  Sekretarijat za društvene djelatnosti  Općine Herceg Novi, kao i TO Herceg Novi.

Share/Save

Vuksanović - Hrvatska u miru i slobodi ostvaruje nove pobjede

Svim Hrvaticama i Hrvatima, građankama i građanima Republike Hrvatske te hrvatskom državnom vodstvu,

Share/Save

Čestitka HNV-a

Svim  Hrvaticama i Hrvatima  u Crnoj Gori, Domovini i iseljenoj Hrvatskoj čestitamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore

Share/Save

Plete se Loretanska mriža.....

Plete se Loretanska mriža.....
Po tim motom kreće kombi hodočasnika iz ugarskog dijela Gradišća u subotu 6-og kolovoza na četverodnevno kružno putovanje po Hrvatskoj.
Ovo putovanje imati će neke pomalo neobične i nesvakidašnje posebnosti koje vežu razne ljude, mjesta i događaje.
Kreće se iz Koljnofa, hrvatskog mjesta na Mađarskoj strani nekadašnje željezne zavjese, koje je 2. srpnja ove 2022. godine slavilo 250. obljetnicu posvećenja velike hodočasne crkve, na mjestu kapele, a zbog toga tu lipu baroknu crikvu Loretanske gospe i dan danas puk zove samo: kapela.

Share/Save